Digital tegneleg med sprog og tekst – prøv “Visuel Poetry”

På websiden  “Language is a virus” (alene navnet!) kan man finde en virkelig spændende samling af onlineværktøjer, som på alle mulige kreative måder giver plads og inspiration til at lege digitalt med sprog og tekst. I dette og kommende indlæg vil jeg præsentere nogle af dem.

I østen stiger solen op
Digt om en stjerne

Med værktøjet “Visual Poetry” kan man lave de fineste ordtegninger ved at tegne med strenge af en selvvalgt tekst. Som i eksemplerne herover kan tegningen bruges til at visualisere og understøtte den tekst der arbejdes med.

Sådan gør man:

Når man åbner værktøjet ses en blank side og et kontrolpanel øverst til højre. Begynd med at kopiere og indsætte en tekst i det øverste felt. Under dette felt er en række egenskaber man kan justere på. Her kan man ændre bogstavstørrelsen, bogstavernes hældning samt farven på hhv. tekst og baggrund. Prøv allerførst at tegne med musen i det hvide område uden at ændre noget i kontrolpanelet. Så får du straks en fornemmelse for hvordan du kan styre og tegne med tekststrengen. Tryk derefter på “Clear” og prøv dig frem med at ændre lidt på egenskaberne indtil du finder den indstilling du vil “ordtegne” med.

Blackbird

Vigtigt! Inden du begynder at tegne selve billedet er det en god idé først at gøre dig nogle tanker om hvad billedet skal forestille. Øv dig evt. på at tegne motivet på et stykke papir først. Grunden til at jeg anbefaler dette er at der ikke er mulighed for at viske noget af tekststrengen ud undervejs. Hvis du tegner skævt eller fortryder en del må du enten forsøge at rette op på fejlen ved at tegne oveni, eller trykke på “Clear” og starte om.

Leg med tekstfarve og bogstavstørrelse

En anden ting, som er god at vide inden du starter, er at du sagtens kan ændre på egenskaberne undervejs. Du kan f.eks. ændre tekstfarven eller bogstavernes størrelse undervejs og på den måde skabe dynamik i billedet. Det kræver lidt øvelse, men det er rigtig sjovt at lege med.
Når din tegning er færdig trykker du på “Save” og tegningen åbnes på en ny fane. Herfra kan du kopiere tegningens unikke url-link og dele det med andre, eller højreklikke på tegningen og kopiere, udskrive eller gemme den på dit drev.

Prøv værktøjet her.

2 thoughts on “Digital tegneleg med sprog og tekst – prøv “Visuel Poetry”

Skriv et svar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort. Felter markedet med * skal udfyldes