Træn læsehastighed med Spreeder eller ZapReader

Med onlineværktøjerne Spreeder og Zapreader kan man træne og forbedre sin læsehastighed ved at kopiere/indsætte noget tekst og trykke på Play, hvorefter teksten afspilles i et ønsket tempo.

Standardindstillingen er 300 ord pr. minut, afspillet et ord ad gangen, men både tempo, antal ord pr. visning, tekstfarve- og størrelse samt baggrundsfarven kan indstilles helt som man ønsker det.
Det anbefales at man starter med at finde det niveau man som udgangspunkt kan læse med (et ord ad gangen) uden at miste indholdsforståelsen. Når dette niveau er fundet øger man tempoet lige akkurat nok til at man skal kæmpe lidt for at fange hele indholdet. Gentag læsningen indtil indholdet er forståeligt og øg så tempoet igen.

Jeg har med stor succes brugt værktøjerne i Dansk og Dansk som andetsprog og erfaret at eleverne synes det er en sjov og udfordrende måde at læsetræne på. Eleverne læser først teksten individuelt på PC’erne i det tempo der passer til dem. Derefter taler vi sammen om indholdet, og runder så af med at læse teksten højt fra Smartboardet i et stadigt stigende tempo.
Læseværktøjerne kan naturligvis også bruges i andre fag.

Der kræves hverken brugerregistrering eller log ind for at bruge værktøjerne, og hvis man ønsker det kan man hente en såkaldt “bookmarklet”, hvilket vil sige at man gemmer et særligt link i sine favoritter, sådan at man altid kan kopiere noget tekst fra en hvilken som helst webside, trykke på linket, som så åbner læseren i et separat vindue man kan læsetræne i.

Prøv det selv her: Spreeder og Zapreader.

2 thoughts on “Træn læsehastighed med Spreeder eller ZapReader

 1. Jeg er interesseret i at bruge Spreeder til nogle elever. Nu har jeg leget lidt med App’en (gratis version) selv, og har et par spørgsmål:
  – skal jeg opgradere med betaling for at se videoerne i deres fulde længde?
  – bruger I videoerne, eller øger I bare selv hastigheden i den tekst I har kopieret ind?

  1. Jeg kan desværre ikke svare dig på hvordan Spreeder-app’en virker eller hvad pro-versionen giver adgang til, da jeg kun har erfaringer med at bruge den gratis, webbaserede version af Spreeder.
   Jeg er heller ikke klar over hvilke videoer du taler om.
   Måske andre kan hjælpe

   Venlig hilsen
   Eva
   Skolestuen

Skriv et svar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort. Felter markedet med * skal udfyldes