Triptico – en stærk og gratis ressource til brug på elektroniske tavler

En engelsk lærer ved navn David Riley har udviklet en række spændende undervisnings-ressourcer til brug på elektroniske tavler. Disse ressourcer har han samlet i software-pakken Triptico, som kan downloades helt gratis her.
Hvis det kan lade sig gøre på din skole, at få softwaren installeret på pc’en der er koblet til klassens elektronisk tavle, kan softwaren varmt anbefales.
Jeg har tidligere – i dette indlæg – fortalt begejstret om værktøjet Word Magnets, som er en del af Triptico-pakken, men i dette indlæg vil jeg også fortælle om et udvalg af de andre, talrige ressourcer man finder i pakken, for at give jer et indblik i de nyttige og sjove redskaber, som pakken indeholder:

Sådan installeres Triptico:

De enkelte programmer i pakken åbnes ved at trække i den lille skyder-knap i bunden af programvinduet (som er vist på billedet lige herover) > find det ønskede program og åbn det med et dobbeltklik.

Om Word Magnets:
Fungerer som en tavle med tekst-magneter. Du vælger selv hvad der skal stå på magneterne, og magneterne kan tilpasses med farver og ændres i størrelse, helt som det passer jer. Programmet tilbyder desuden en masse tavlebaggrunds-skabeloner (hele 42 forskellige), som kan anvendes sammen med tekstmagneterne på et utal af måder og i alle fag f.eks. til sorteringsopgaver, grammatikøvelser eller lign.
Man kan også hente et billede ind som baggrund og bruge magneterne som tekstlabels, der skal placeres korrekt på baggrundsbilledet.

Om Student Magnets:
En nyttig variation af Word Magnets, hvor en klasseliste oprettes/hentes ind og elevernes navne placeres (som køleskabsmagneter) på enten tom baggrund eller en af de 10 forskellige baggrundsskabeloner.
Kan f.eks. bruges når der skal vælges grupper til holdaktiviteter.

Om Class timer:
Class timer er et stopur, som kan indstilles når en aktivitet påbegyndes og hjælpe eleverne med at holde styr på tiden mens de arbejder.

Om Student selector:
Indtast en navneliste og bed programmet om at udvælge et navn fra listen. Student selector kan indstilles til at undgå at udvælge samme navn gentagne gange, og kan derfor bruges til at vælge elever i en tilfældig rækkefølge uden at nogen glemmes.

Om Two Team Scorer:
Med “Two team scorer” kan I føre pointregnskab på tavlen mellem to hold. Her kan optjenes 5, 10 eller 20 point pr. tur.

Om Triptico Scoreboard:
Pointtæller til aktiviteter for 2-6 hold, hvor der skal føres pointregnskab.

Om Order Resource:
Sorter ord/sætninger i en prioriteret rækkefølge med værktøjet “Order resource”.

Om Flip Timer:
Brug “Flip timer” til at tage tid på en aktivitet i klassen. Timeren fås i 3 forskellige layouts.

Om Student Groups:
Åbn eller opret en klasse-/navneliste og få computerens hjælp til at inddele klassen i tilfældige grupper som præsenteres for klassen med gruppefarver, gruppenumre eller begge dele efter ønske.

Om Text spinner:
Indsæt valgfri tekst i de 6 felter på lykkehjulet; tilpas tekst og farve efter ønske og vælg imellem fire forskellige spinner-typer. Hjulet kan indstilles til at dreje med eller uden mulighed for at lande på samme felt flere gange. Kan f.eks. bruges til at fordele forskellige opgaver mellem elever/hold på en sjov måde.

Om Image Spinner:
En variation af Text Spinner, hvor billeder erstatter tekstfelterne.

Husk at her kun er præsenteret et udvalg af de ressourcer man finder i pakken. Hvis du downloader programmet og afprøver de forskellige værktøjer selv, tror jeg hurtigt du vil tænke – som jeg – at Triptico kan være et stærkt redskab at have ved hånden som underviser i et lokale med en elektronisk tavle.
Alle pakkens programmer kan i øvrigt både anvendes i fuld eller minimeret skærmvisning; du kan have flere af dem åbne på samme tid og de kan også sagtens bruges som supplement til øvrige programmer og tavleaktiviteter.

Download software-pakken her.

Skriv et svar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort. Felter markedet med * skal udfyldes