Lær at lave aktiviteter med skjulte ord til SMARTboardet

I dette og kommende indlæg vil jeg fortælle om og linke til forskellige typer af SMARTboard-aktiviteter, som jeg har lavet og brugt i det forgangne skoleår, og er i gang med at uploade til fri afbenyttelse på SMART Exchanges deleforum. Flere af aktiviteterne indeholder vejledning i hvordan aktiviteten er fremstillet, så I kan lure teknikkerne og fremstille lignende aktiviteter selv. I videoen herunder viser jeg hvor nemt det er at fremstille SMART Notebook-aktiviteter med skjulte elementer: 
 

Obs! Lydsiden er desværre lidt svag, men den er der…, hvis I bare skruer lidt op for lyden!

Videoen omhandler SMARTboard-aktiviteten “Stjerneskud“, som jeg har lavet til Dansk-undervisningen.
Med Stjerneskud kan I træne rimord ved at flytte søgestjernen rundt på den mørke nattehimmel og lede efter skjulte ord der rimer på et givet ord.
Aktiviteten indeholder 4 færdige rimords-opgaver, samt – på dokumentets sidste side – en udførlig vejledning i hvordan aktiviteten er lavet, så I selv kan tilføje flere opgaver i dokumentet og/eller lære hvordan I selv kan at fremstille lignende aktiviteter til brug på SMARTboardet.

Forslag til variationer af indholdet i Stjerneskud:

 • Spørgsmålene kan være regnestykker og en række forkerte svar + et korrekt facit kan være skjult.
 • I sprogfagene kan aktiviten bruges til at træne endelser, retstavning, ordfamilier, fremmedord eller gæt et ord vha. ledetråde.
 • Aktiviteten kan bruges til at repetere fagsprog/terminologi med, f.eks. “Find et ord der har med dagens emne at gøre og forklar ordets betydning”

Stjerneskud kan downloades her.

Vil I hente andre af mine SMARTboard-aktiviteter, kan I altid besøge SMART Exchange og bruge søgeordet “Skolestuen

2 thoughts on “Lær at lave aktiviteter med skjulte ord til SMARTboardet

 1. Hej Eva,
  Rigtig fin video og ide til at arbejde med Smartboard. Ved du, om man kan lave en form for tjek, så eleverne kan se, om de har fundet det rigtige svar, når de har svaret på opgaven?
  Mvh. Heidi

 2. Hej Heidi
  Godt spørgsmål!…. Jeg har selv tænkt tanken og har… indtil videre… kun fundet løsningen, som du kan se i indlægget lige efter dette (det som har overskriften "Tankelæseren og Orddetektiven").
  I aktiviteten "Tankelæseren" har jeg valgt at indsætte et flytbart objekt, som dækker over det rigtige svar.
  Vil man bruge "Stjerneskud"-konceptet kunne løsningen jo være at gemme det rigtige svar bag et flytbart billede f.eks. af en måne.

  Du kan også vælge at indsætte en skjult facitliste på en side allersidst i dokumentet:
  Skriv hele facitlisten med sort tekst i en tekstboks > højreklik på tekstboksen og vælg "Rækkefølge" > Vælg "Placer forrest" > højreklik på baggrunden og vælg "Egenskaber" > vælg farven sort.
  (Ændres baggrundsfarven herefter til hvid igen vil facitlisten blive synlig)

  PS: På et eller andet tidspunkt får jeg måske luret hvordan funktionen "Objekt-animation" kan udnyttes til formålet på en eller anden snedig vis.

Skriv et svar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort. Felter markedet med * skal udfyldes